miercuri, 24 august 2011

Despre familia preotului...

"Cauza relelor ca şi cauza îndreptărilor într-o parohie poate fi şi familia preotului. Familia preotului este icoana la care se uită poporul, nu numai la cele spuse de el în biserică, la predică sau la diferite ocazii. Adesea se vede că, îndată după instalarea familiei preotului în parohie, casa îi este vizitată de persoane neaşteptate, fie că vin cu diferite întrebări şi nelămuriri, fie că aduc câte un mic dar şi aceasta se întâmplă mai cu seamă în zilele de post. 

Adesea s-au văzut cazuri, când femeile din sat vin să ispitească dacă preotul şi familia lui postesc, stând de vorbă cu preoteasa timp mai îndelungat ca să descopere dacă pe foc se fierb fasole sau ceva carne. Femeile tinere caută cu vorbe meşteşugite să afle dacă soţia preotului întrebuinţează diferite metode pentru a nu avea copii; mai iscodesc să-i vadă lucrul şi lucrurile din casă, dacă este armonie între soţi şi cum îşi cresc copiii. Şi astfel se conving de este corelare între ceea ce predică părintele şi ceea ce face şi cum trăieşte. Dacă cuvântul preotului va avea putere în faţa credincioşilor, de multe ori acest lucru îl hotărăşte exemplul familie sale.

Preotul trebuie să fie un soţ foarte bun, în toate împrejurările cu soţia, pentru a nu da exemplul rău, celor ce îi privesc."

din Pr. Ioan V. Argatu  - "Ne vorbește părintele Ilarion Argatu - PE TREPTELE SUIRII CĂTRE CER", tipărită cu binecuvantarea IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Editia a 3-a, Editura "Mila Crestina", 2011 

Un comentariu:

Preoteasa Alexandra spunea...

Mie mi s-a intamplat sa vina o batrana de 2 ori in zi de post in vizita de "casa noua". Am servit-o de fiecare data cu o cafea, si am fost uimita de indrazneala cu care a cerut cafeaua prima data fara sa astepte sa ma ofer eu. De atunci evit sa primesc oameni in vizita, tin cainele liber pentru a evita sa ma trezesc cu oamenii direct la usa, fara sa vad cine este la poarta. Nu pentru ca nu sunt ospitaliera, dar am observat ca lumea devina obraznica si inspecteaza camerele cu tupeu fara sa astepte permisiunea. In rest, sunt foarte deschisa pentru comunicare, dar in anumite limite.