vineri, 12 aprilie 2013

J.Schmemann, Bucuria de a sluji. Impresii (1) - "M-a hrănit, m-a încurajat..."

"Pe nerasuflate am citit cartea. M-a hranit si cu siguranta trebuie sa revin asupra ei si sa rumeg mai pe indelete asupra unora dintre sfaturi, fie pentru a intelege mai bine cum ar trebui sa ma port in unele situatii, fie pentru a avea mangaierea ca am actionat bine intr-o situatie tensionata, chiar daca ma invinovateam la acel moment de lipsa de tact sau rabdare.

Ma incurajeaza faptul ca ni se cere sa fim noi insene, sa fim libere (cu toata complexitatea indemnului), sa nu uitam sa fim femei si sotii, m-a incurajat perspectiva minunata asupra maternitatii extinse dincolo de nasterea de copii. Sunt cateva persoane in parohia noastra care au varsta sa imi fie bunici, dar care spun atunci cand lipsim un weekend ca au fost ca "fara tata si mama". Nu o data m-au vazut si pe mine ca pe o mama, iar preoteasa Schmemann m-a facut sa inteleg mai bine cum este posibil sa fie asa.

Inca o data remarc universalitatea limbajului femeii ortodoxe, fie ea preoteasa sau nu, si ma refer aici la faptul ca desi ei sunt originari din Rusia si au trait asa de mult in SUA, deci practic in doua lumi complet diferite, fiecare vorbulita ni se potriveste si noua, celor care traim in Romania. Pe cat de diferite si complexe sunt situatiile din parohii, pe atat de potrivita este abordarea dnei preotese, care evita sa intre in detalii, dar nu este nici atat de generala incat sa nu atinga puncte delicate.

Este posibil ca dupa ce o recitesc, sa simt nevoia sa mai impartasesc ce simt."
Preoteasa Cristina

Niciun comentariu: